Poszukujesz kosmetyków dla siebie?

baner spirulina

Dlaczego warto postawić na nasze kosmetyki? Odpowiedź – aktywny składnik pozyskany z mikroalgi Spirulina Platensis Spiralin®.

Spirulina Platensis to mikroskopijna alga mająca znaczenie dietetyczne, kosmetyczne czy dermatologiczne dzięki obecności różnorodnych chemicznie związków organicznych. Dzięki tym związkom, otrzymuje się wiele preparatów o szerokim spektrum zastosowania, m.in. likwidujących stany zapalne, neutralizujących wolne rodniki, nawilżających suchą skórę, poprawiających jej elastyczność i jędrność, wzmacniających naczynia włosowate, regulujących pH skóry, chroniących przed nadmiarem promieniowania UV, nawilżających czy regenerujących skórę oraz włosy.

Jeżeli, któryś z wyżej wskazanych problemów dotyczy Twojej skóry – wiedz, że współtwórcy kosmetyków czyli Klinika Dermatologiczna, Ocean Pharma GmbH i Instytut Oceanologiczny, kierowali się tymi właśnie przesłankami tworząc nasze linie kosmetyków.

Zakres ich działania?

Ich zakres stosowania bazuje na uniwersalności działania substancji pozyskanych z mikroalgi o nazwie Spirulina Platensis. Aktywna substancja pozyskana z mikroalgi wchodzi w skład naszych kosmetyków. Substancja, o której mowa to Spiralin®.

Nasze kosmetyki dostępne są w postaci kremów, żeli, pianek, balsamów, maseczek, produktach typu serum a także w tabletkach jako suplement diety.

Oprócz pielęgnacji domowej warto poddawać się zabiegom w gabinecie kosmetycznym lub podologicznym, które bazują na kosmetykach wzbogaconych o aktywny składnik pozyskany z mikroalgi Spirulina Platensis. Kupując kosmetyki u naszego partnera otrzymujesz gwarancję, że Twój produkt jest oryginalny. Znajdź gabinet w Twojej okolicy.

Zawartość naturalnych składników czyni z naszych kosmetyków nieodłącznego towarzysza Twojej skóry (Vademecum składników).

Ekstrakt pozyskany z mikroalgi gatunku Spirulina Platensis, w skład którego wchodzą substancje, które mikroalga uwalnia w sytuacji zagrożenia drobnoustrojami (grzyby, bakterie i wirusy). Ekstrakt chroniony patentem (orzeczenie patentowe nr EP2 563 478 B1 + US 2014/0127336A1).

Choć występuje w przyrodzie w korzeniu żywokostu lekarskiego, to ta, która jest używana do produkcji kosmetyków ma pochodzenie syntetyczne. Zmniejsza podrażnienie skóry wywołane przez detergenty, mydło, kwasy i substancje alkaliczne. Jest nietoksyczna, nie powoduje odczynów alergicznych.

Ze względu na dobrze znane właściwościach lecznicze aloesu jest jednym z podstawowych związków stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Aloes działa m.in. przeciwświądowo i posiada właściwości ściągające. Ze względu na dużą zawartość wody aloes jest to świetnym środkiem nawilżającym. Zwiększa elastyczność skóry.. Pomaga w dostarczaniu tlenu do komórek skóry co zwiększa wytrzymałość i stopień regeneracji tkanki skóry.

Zawiera kwas salicylowy, który złuszcza naskórek i przyspiesza jego odnowę. Jego antybakteryjne właściwości uzasadniają stosowanie go w kosmetykach do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz w szamponach przeciwłupieżowych.

Zawarta w nim molekuła methylsilanetriol jest niezbędna m.in. dla syntezy kolagenu i elastyny. Ponadto ogranicza wypadanie włosów i wzmacnia paznokcie.

To wieloletnia bylina należąca do rodziny bobowatych. Uprawiana jest m.in. w Hiszpanii, Włoszech oraz w Polsce. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Hamuje wzrost bakterii, wirusów i grzybów.

Regeneruje i odżywia skórę. Zawiera witaminy A i E, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Łagodzi zmiany alergiczne skóry.

To substancja chemiczna powstająca w ludzkim organizmie – jest ubocznym produktem przemiany białek. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik;  nietoksyczny i niealergizujący.

Jest aminokwasem otrzymywanym z buraka cukrowego lub pszenicy.
Znakomicie łączy się z wodą. Stanowi jeden z podstawowych składników produktów o działaniu nawilżającym. Betaina wydatnie wspomaga dogłębne nawilżenie skóry zwiększając jej elastyczność.

Dzięki zwartości garbników i flawonoidów używany jest do produkcji balsamów i kremów przeznaczonych do masażu ujędrniającego ciało, toników oraz maseczek. Ze względu na swoje właściwości ściągające, wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale sprawdzi się jako tonik. Obkurcza pory i przyczynia się do regulacji produkcji sebum. Regularne stosowanie kosmetyków z jego zawartością redukuje trądzik i zapobiega tworzeniu się nowych wyprysków.

To naturalny, płynny wosk. Zawiera skwalen, który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Poprawia stan skóry poprzez rozpuszczanie osadzonego łoju oraz obniżenie poziomu kwasowości skóry. Zawarta w nim jodyna pielęgnuje skórę i chroni ją przed bakteriami. Doskonały do pielęgnacji cery trądzikowej i delikatnej oraz dla osób o skłonnościach alergicznych.

Olej roślinny otrzymywany w drodze rozgrzania i tłoczenia kopry czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Używany jako składnik do produkcji balsamów do ciała, olejków do masażu lub płynów do kąpieli. Ma właściwości odżywcze i nawilżające. Działa przeciwgrzybiczo, antywirusowo i antybakteryjnie.      

Rośliny z rodziny astrowatych dzięki zawartości NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz witaminy E znakomicie działa na skórę nadając jej elastyczność i utrzymując optymalny poziom nawilżenia. Pomocny w zwalczaniu trądziku i łuszczycy.

Nawilża i wygładza skórę, ograniczając powstawanie zmarszczek. Znakomicie wchłaniany przez skórę. Zapobiega swędzeniu, pieczeniu i przesychaniu naskórka i skóry.

Stosuje się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość odmładzającej witaminy E. Znakomicie wchłaniany przez skórę. Nawilża ją nie pozostawiając tłustej warstwy.

Doskonale wchłania się przez naskórek i skórę właściwą, paznokcie oraz korzenie włosów i ich trzony. Po wniknięciu do tkanki pantenol jest przekształcany w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Przyczynia się ona do wzrostu i odnowy komórek naskórka i skóry właściwej.

Jest składnikiem wielu kosmetyków o działaniu oczyszczającym. Delikatnie ściąga, zmiękcza, ujędrnia i wygładza skórę.

Poznaj opinie naszych partnerów i klientów

„Kosmetyki z zawartością wyciągu ze spiruliny są moim sprzymierzeńcem. Efekt ich stosowania w przypadku terapii grzybicy paznokci lub brodawek wirusowych (kurzajek) jest zadziwiająco szybki i skuteczny. W mojej praktyce w KAŻDYM przypadku efekt jest znakomity. Absolutnie godne polecenia!”

Anna Niedziółka (kosmetolog i podolog), właścicielka Gabinetu Podologicznego „Podomania” w Końskich