Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj

Co to jest Spiralin? Jak stosować Kurkumę, Piperynę, Imbir czy Olej jojoba

Co to jest Spiralin? Jak stosować Kurkumę, Piperynę, Imbir czy Olej jojoba

W naszym blogu zwykle przewija się pojęcie SPIRALIN ®.
To aktywny składnik wszystkich naszych kosmetyków pozyskany w naturalny sposób z mikroalgi o nazwie SPIRULINA PLATENSIS. To właśnie jego właściwości uzasadniają stosowanie go w przypadkach skóry problematycznej w tym skóry trądzikowej, grzybicy skóry a nawet wówczas, gdy podejmujemy walkę z kurzajkami lub opryszczką. Obie przypadłości wywoływane przez wirusy. O właściwościach i sposobie działania tego aktywnego składnika dowiecie się więcej na naszej stronie i innych wpisach naszego blogu. Kluczowym tematem tego wpisu są naturalne składniki, których znaczenia po prostu nie doceniamy. Nasz egocentryzm prowadzi do przeświadczenia, że to co jest wytworem naszego umysłu jest…lepsze, skuteczniejsze? Medycyna i w pewnym stopniu kosmetologia są tego najlepszym przykładem. Nie doceniamy możliwości, które oferuje nam NATURA. A zatem, kilka przykładów…

KURKUMA
Ta pochodząca z Indii przyprawa otrzymywana jest z korzenia rośliny zwanej ostryżem. Jej charakterystyczna barwa to zasługa kurkuminy. Działa przeciwbólowo, łagodzi stany zapalne. W Chinach i w Indiach była stosowana już kilkaset lat p.n.e w przypadkach chorób dróg oddechowych, problemach gastrycznych. Jej zastosowanie wybiega daleko poza stosowanie w kuchni jako przyprawa nadająca potrawom curry charakterystyczny kolor.

PIPERYNA
Piperyna to składnik pieprzu. To właśnie ona nadaje tej przyprawie ostrości. Ma również inne właściwości: działanie antybakteryjne, odchudzające, oczyszczające, działa moczopędnie i powoduje szybsza przemiana materii. Piperyna jest składnikiem każdego rodzaju pieprzu, natomiast rożna jest jej zawartość w zależności od gatunku pieprzu. Najwięcej jej zawiera pieprz czarny. Ale uwaga: nadmierne spożywanie pieprzu (czyli piperyny) może powodować problemy gastryczne. Ekstrakty z pieprzu czarnego zwalczają m.in. gronkowca złocistego. No tak ale czy ten ekstrakt uchroni nas przed opryszczką…? Dla przypomnienia: typowe dla opryszczki pęcherzyki to nie wirus a właśnie gronkowiec złocisty! Wirus powoduje pierwsze stadium opryszczki: odrętwienie i swędzenie.

IMBIR
Imbir to o wiele więcej niż przyprawa. Imbir to znacznie więcej niż tylko przyprawa. Jego właściwości lecznicze znane są od tysięcy lat. Charakterystyczny zapach i aromat to zasługa składnika olejku eterycznego: zingiberolu. Działa przeciwzapalnie, leczy migrenę, ułatwia trawienie. Lista jego dobroczynnego działanie jest naprawdę długa. Ciekawostka: jedzony w niewielkiej ilości zadba o bardzo przyjemny zapach z ust! A sok z marchwi i/lub jabłek z dodatkiem imbiru: rewelacja, samo zdrowie i pyszne!

OLEJ JOJOBA
Precyzyjnie rzecz ujmując olejek jojoba to nie olej a wosk. Wytwarzany jest z krzewu o wdzięcznej nazwie Simmodsia Chinenesis rosnącego przede wszystkim w Ameryce Południowej, ale również w Hiszpanii. Wytwarzany jest podczas tłoczenia na zimno. Znajduje powszechne zastosowanie w kosmetyce bowiem reguluje wytwarzanie sebum przez naszą skórę. Znakomicie nawilża skórę nadając jej jędrności i elastyczności. Zawartość witaminy E w składzie olejku chroni przed nadmierną utratą kolagenu i elastyny. A te nadają elastyczności naszej skórze. Doprawdy trudno wyobrazić sobie dobry krem (nie tylko przeciwzmarszczkowy!) bez tego olejku w składzie!

Dołącz do profesjonalistów i sprzedawaj kosmetyki z linii skinicer® i Spirularin® w swoim gabinecie.

Włącz kosmetyki z linii skinicer® i Spirularin® do sprzedaży oraz stosowanych zabiegów i podaruj swoim Klientom najwyższą możliwą jakość. Sprawdź naszą specjalną ofertę dla salonów kosmetycznych.

dołącz
Dołącz do profesjonalistów
Do góry